به گزارش قدس آنلاین، بسیاری از کارشناسان معتقدند که ایران بهدلیل قرار گرفتن در منطقه خشک و نیمه خشک و کمبود منابع آبی، میبایست برای تامین امنیت غذایی خود بر کشت فراسرزمینی تمرکز کند؛ کشتی که برای جلوگیری از هدررفت آب، در خارج از حوزه سرزمینی انجام و در نهایت محصول با نرخ منطقی وارد کشور میشود و بهمصرف میرسد.
طبق آمار در دنیا ۸۰ میلیون هکتار کشت فراسرزمینی انجام میشود و کشورهایی نظیر آمریکا، چین، ژاپن،عربستان و امارات، کشت فراسرزمینی انجام میدهند و درآمدهای خوبی هم از این طریق حاصل میکنند به عنوان مثال شرکت آمریکایی دلمونته حدود یکصد سال است که در زمینهای کنیا، آناناس کشت میکند و کمپوت آن را به سراسر جهان و بهخصوص اروپا صادر میکند و در حال حاضر جزو پنج کشور برتر در حوزه کمپوت و کنسانتره آناناس بوده و سالانه بیش از ۴۵ میلیون دلار تنها با صادرات آناناسِ کنیا سود میبرد.
بنابراین طبق آنچه که گفته شد کشت فراسرزمینی، اقدامی است که توسط دیگر کشورها تجربه شده و مورد تایید است بهخصوص برای ایران که دارای ذخایر آبی و بارندگی محدود است بسیار توصیه میشود و باتوجه بهاینکه بارندگی در کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین حدود ۱۰ برابر ایران است، کشت فراسرزمینی در این کشورها مقرونبهصرفه است و ارزانتر از ایران تمام میشود.
بهگفته شاطرزاده، مجری طرح کشت فراسرزمینی تا ۱۰ سال آینده کشور ما به ۲۷ میلیون تن ذرت، کنجاله، دانه روغنی و جو نیاز دارد که در خوشبینانهترین حالت میتوانیم ۱۵ میلیون تن آن را در داخل تولید و ناچاریم ۱۲ میلیون تن دیگر را وارد کنیم، بنابراین چارهای جز انجام کشت فراسرزمینی نداریم؛ اما چرا باوجود این میزان مزیت، ایران نتوانسته موفقیتی در این حوزه کسب کند؟
نبود سیستم تضمینی خرید، سیستم بانکی و عدم وجود مشارکت حمایتی از جمله عللی است که در این سالها باعث شده سرمایهگذاران ما رغبتی برای سرمایهگذاری در این حوزه نداشته باشند. برای کشت فراسرزمینی باید برنامه بلندمدت داشت تا بتوانیم در کشورهایی که از نظر آب و خاک شرایط ایدهآلی دارند کشت کنیم.
حفظ منابع آب و خاک و تامین نیازهای کشاورزی کشور، ۲ مزیت عمده
ارسلان قاسمی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون در این باره به خبرنگار قدس میگوید: از آنجایی که ایران در یک منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، بسیاری از محصولات آببر را میتوانیم در سایر مناطق دنیا از جمله کشورهای حوزه آفریقا و آمریکای لاتین کشت کنیم و بهصورت کلی کشت فراسرزمینی روشی است که در همه جای دنیا مورد استفاده قرار میگیرد و امتحان خود را پس داده است.
وی حفظ منابع آب و خاک و تامین نیازهای کشاورزی کشور را دو مزیت اصلی و مهم این نوع کشت دانست و ادامه داد: اما بهاعتقاد بنده روشی که در حال حاضر در رابطه با کشت فراسرزمینی دنبال میکنیم، کشت فراسرزمینی نیست. در حال حاضر بسیاری از هموطنان ما در دیگر کشورها سرمیهگذاری کرده و کشت انجام میدهند؛ اما براساس آمار گمرک، هیچ محصولی ناشی از کشت فراسرزمینی بهایران بازنگشته است و این درحالی است که اصولا فلسفه کشت فراسرزمینی، کشت با هدف وارد کردن محصولات بهکشورِ اصلی بهمنظور حافظت از آب و خاک است.
کشت فراسرزمینی را با سرمایهگذاری خارجی اشتباه گرفتهایم
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون تاکید کرد: متاسفانه ما کشت فراسرزمینی را با سرمایهگذاری خارجی در کشور هدف اشتباه گرفتهایم و تاکنون هرآنچه که به عنوان کشت فراسرزمینی انجام شده سرمایهگذاری خارجی بوده است.
قاسمی درخصوص علل بازنگشتن این محصولات بهداخل ایران، تصریح کرد: شرایط مختلفی که بر اقتصاد حاکم است این رویه را سبب شده؛ عدم حمایت بانک مرکزی، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت و معدن باعث شده سرمایهگذاران ما صادرات محصولاتشان به کشورهای ثالث را به واردات محصولات بهداخل ایران ترجیح دهند، چراکه اینگونه با مشکلات کمتری مواجه میشوند.
وی ضمن اشاره به اینکه از کشت فراسرزمینی تنها اسم و آییننامهاش را داریم، خاطرنشان کرد: هماینک در کشورهای اوکراین، قزاقستان و برخی کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین کشت انجام میدهیم، البته بهتر است بگوییم سرمایهگذاری کردهایم و نه کشت فراسرزمینی.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون فراهم کردن تسهیلات برای وارد کردن محصولات بهداخل کشور را از جمله مهمترین الزاماتِ انجام کشت فراسرزمینی خواند و گفت: همچنین باید مسائل گمرکی و ارزی را هم ساماندهی کنیم.
قاسمی تاکید کرد: کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین بهدلیل شرایط خدادادی و امکانات آب و خاکی که دارند میتوانند بازار هدفی مهم برای کشت فراسرزمینی باشند و در هر کدام میتوانیم بسته به شرایط، یک محصول را کشت کنیم.
وی کشت نهادههای دامی و دانههای روغنی و محصولات آببر را از جمله محصولات با اولویت بالا در کشت فراسرزمینی دانست و ابراز کرد: همچنین در کنار کشت میتوانیم دامداری فراسرزمینی را هم در دستور کار خود قرار دهیم تا اینگونه بهجای واردات گوشت قرمز و سفید از کشورهایی نظیر برزیل، ترکیه و مغولستان، محصولات را با قیمت پایینتر به دست مصرف کننده داخلی برسانیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون در پایان تصریح کرد: طبق آمار ایران دارای ۸۵ هزار فارغالتحصیل بیکار در رشته کشاورزی است که با اعزام این نیروها به کشورهای آفریقایی، هم مشکل بیکاری را رفع و هم خدمات فنی و مهندسی مورد نیاز این کشورها را تامین میکنیم.
نظر شما